5 października 2023 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim odbyła się konferencja pt. “Rozwój Kształcenia Zawodowego i Uczenia się w Miejscu Pracy w Partnerstwie z Przedstawicielami Branż”. Organizatorami wydarzenia byli:
– Wojewódzki Ośrodek Metodyczny w Gorzowie Wielkopolskim,
– Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Gorzowie Wielkopolskim,
– Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim.
Partnerami przedsięwzięcia byli:
– Grupa Gezet,
– Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji,
– Evet Eksperci.
Patronat medialny nad konferencją objęło Radio Gorzów.
Konferencja adresowana była do dyrektorów szkół podstawowych i ponadpodstawowych, pracodawców, kierowników szkolenia praktycznego, instruktorów praktycznej nauki zawodu, doradców zawodowych, instytucji edukacji i rynku pracy oraz agencji doradztwa personalnego. Ponadto wpisuje się ona w kierunki realizacji polityki oświatowej państwa w roku szkolnym 2023/2024.Ta wyjątkowa inicjatywa miała na celu zrzeszenie wybitnych liderów rynku edukacji i pracy.
Głównym założeniem przedsięwzięcia było promowanie kształcenia zawodowego – branżowego i technicznego, także wśród kadry pracującej z uczniami klas 8 szkół podstawowych stojącymi przed wyborem dalszej ścieżki edukacyjno-zawodowej oraz upowszechnianie dobrych praktyk współpracy szkół z pracodawcami.
Moderatorami wydarzenia była Pani Marta Liberkowska – dyrektor Wydziału Promocji i Informacji w Urzędzie Miasta Gorzowa oraz Pan Paweł Salamon – nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim, szef kuchni Pałacu Mierzęcin oraz mentor i team Leder WorldSkils Poland Ekspert Evet FRSE, którzy dbali o dobrą atmosferę, stworzyli przestrzeń do owocnych dyskusji oraz nawiązywania relacji.
Ta wyjątkowa inicjatywa zrzeszyła wybitnych liderów rynku edukacji i pracy. W gronie prelegentów i panelistów wystąpili:
– Izabela Laskowska – dyrektor Biura Kształcenia Zawodowego, Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji, Narodowa Agencja Programu Erasmus+ i Europejskiego Korpusu Solidarności w Warszawie;
– Maciej Pisarek – absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp., srebrny medalista WorldSkills 2019 oraz cukiernik w Hotelu Savoy w Londynie;
– Magdalena Łabuza – dyrektor Centrum Edukacji Zawodowej i Biznesu w Gorzowie Wielkopolskim;
– Katarzyna Zieleńska – specjalista ds. personalnych Grupa Gezet;
– Agnieszka Demichowicz – Regionalny Lider ds. Zintegrowanego; Systemu Kwalifikacji (ZSK), Regionalne Centrum ds. ZSK i wspierania LLL w Zielonej Górze;
– Mateusz Gałka – Presales Engineer Xopero Software;
-Emilia Kamińska – wiceprezes zarządu AUDIT HR Sp. z o.o.;
– Radosław Wróblewski – dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Metodycznego w Gorzowie Wielkopolskim;
– Lidia Bytniewska – dyrektor Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Gorzowie Wielkopolskim;
-Paweł Cierach – dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim;
– Rafał Boryń – dyrektor Centrum Likwidacji Szkód Grupa Gezet;
– Marek Jackowski – właściciel marki Bagietka i marki Artisan;
– Sylwester Kubała – dyrektor ds. marketingu i handlu HOLDING-ZREMB Gorzów S.A.
Wszyscy jednogłośnie podkreślali, jak ważna w celu rozwoju kształcenia branżowego jest współpraca pomiędzy sektorem edukacji i pracy. Uczestnicy dzieli się dobrymi praktykami, podkreślali, co udało się osiągnąć, a co jeszcze należy w tym aspekcie rozwijać i nad, czym pracować.
Poruszano również kwestię praktyk i staży zagranicznych w ramach programu Erasmus+, konkursów branżowych WorldSkills i EuroSkills, uznawalność kwalifikacji zdobytych poza systemem szkolnym, znaczenie kompetencji miękkich oraz omówiono różnice pokoleniowe w miejscu pracy.
Konkluzją wydarzenia stało się hasło – razem możemy wpłynąć na przyszłość kształcenia zawodowego i uczenia się w miejscu pracy.
Dziękujemy moderatorom, prelegentom, panelistom oraz partnerom za zaangażowanie oraz chęć podzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Barbara Matusik